EGZAKTNA EFEKTIVNOST UČENJA STRANOG JEZIKA – Saznajte koliko vam vremena treba za naučiti strani jezik!

Naučiti strani jezik što bolje i u što kraćem roku, situacija je i potreba je koja u kojoj se možemo iznenada naći stjecajem različitih životnih okolnosti, bilo da je u pitanju odlazak na rad i život u inozemstvo, napredovanje u poslu, priprema za turističku sezonu ili bolja komunikacija poduzetnika s postojećim i potencijalnim novim klijentima i partnerima. No, koliko nam je stvarno potrebno vremena za strani jezik naučiti tako da ga možemo solidno razumijevati i govoriti s dovoljno bogatim vokabularom, odnosno na razini B1/B2, zavisi ne samo od naše prirodne nadarenosti te vještina učenja stranog jezika, njegovoj izloženosti, radu kod kuće i upornosti, nego i o načinu na koji usvajamo gradivo, pri čemu je, učimo li u većoj ili manjoj grupi, individualno od velike važnosti.

Suvremena metodologija učenja stranog jezika danas je značajno usavršena, obogaćena novim tehnologijama i prilagođena različitim potrebama za njegovo što bolje svladavanje u što kraćem roku jer ubrzani način života, temeljen na suvremenim komunikacijskim sustavima, upravo to nameće kao nužnost. Stoga ćemo vam u nastavku slikovito prikazati egzaktnu efektivnost učenja stranog jezika i koliko je stvarno vremena potrebno ovisno o tome jesu li predavanja organizirana u većoj ili manjoj grupi, ili pak individualno:

 

 1. Grupa:  10 polaznika

Duljina predavanja:      90 minuta (2×45 min.)

Govorenje/vježbanje jezika po polazniku na predavanju:      9 minuta

 

 1. Grupa: 5 polaznika

Duljina predavanje:     90 minuta (2×45 min.)

Govorenje/vježbanje jezika po polazniku na predavanju:      18 minuta

 

 1. Grupa: 3 polaznika

Duljina predavanja:     90 minuta (2×45 min.)

Govorenje/vježbanje jezika po polazniku na predavanju:      30 minuta

 

 1. Individualan rad (1 na 1): 1 polaznik

Duljina predavanja:       90 minuta (2×45 min.)

Govorenje/vježba po polazniku na predavanju:      60 minuta

Dakle, sad kad smo egzaktno prikazali vezu između veličine grupe i mogućnosti svakog od polaznika da na predavanju efektivno koristi/vježba strani jezik, izračunat ćemo koliko je u svakom od ovih slučajeva potrebno vremena za svladavanje stranog jezika. Pritom ćemo se osloniti na istraživanje američkog instituta Foreign Service Institute’s School of Language Studies (SLS) pri State Departmentu provedeno za zaposlenike američke administracije https://www.state.gov/m/fsi/sls/c78549.htm) koje govori o tome da je za usvajanje nekog od europskih jezika (njemačkog, talijanskog, francuskog, engleskog) potrebno prosječno 25 tjedana i to za naprednu razinu C1 s tempom od 20 sati učenja tjedno. To znači da bi za  razinu B1/B2 (prijelazni-samostalni korisnik), to vrijeme iznosilo 18 do 19 tjedana.

Ako onda uzmemo u obzir gore navedene izračune vremena radau određenoj veličini grupe, izračunat ćemo efektivnost učenja ovisno o veličini grupe:

 

 1. Grupa:   10 polaznika

Vrijeme potrebno za svladavanje B1/B2 razine:          380 sati (60′)

           

 1. Grupa: 5 polaznika

Vrijeme potrebno za svladavanje B1/B2 razine:         190 sati (60′)

           

 1. Grupa: 3 polaznika

Vrijeme potrebno za svladavanje B1/B2 razine:            114 sati (60′)

 

 1. Individualan rad (1 na 1): 1 polaznik

Vrijeme potrebno za svladavanje B1/B2 razine:              38 sati (60′)

*navedeni izračun odnosi se na polaznika koji nema predznanje

Iz navedenog, zaključak se sam nameće: učenje u manjoj grupi je intenzivnije i efikasnije.

Istodobno, nameće se i odgovor na vječno pitanje cijene: isplati li se platiti „manje“ i učiti u većoj grupi ili platiti  nešto više i (na)učiti u manjoj grupi, odnosno individualno.

Koliko su tečajevi povoljni izračunajte i sami (omjer cijene i mogućeg rezultata), promislite hoćete li korisno potrošiti svoj novac, pa bilo to i 10,00 kn. Pored toga, imajte na umu jednu  jako bitnu informaciju – vaše vrijeme je dragocjeno!

Montanense jezični centar s višegodišnjim iskustvom organiziranja tečajeva stranih jezika, uz vrhunsku stručnu podršku, prilagodbu potrebama, inovativnim metodologijama,  s razlogom preferiramo rad u manjim grupama i individualni rad na zadovoljstvo našim vjernih polaznika i onih koji će to tek postati.

Obratite nam se s povjerenjem!

  Ostanimo u kontaktu

  Primajte obavijesti o našim događanjima i posebnim ponudama.

  Montanense d.o.o. | Adresa: Ulica Matice hrvatske 15, 4. kat (zgrada IGH), 21 000 Split | Sjedište: Gospe od mira 19, 21 311 Stobreč OIB: 57373245393 | PDV/VAT ID: HR57373245393 | MBS: 2362406 Trgovački sud u Splitu | Temeljni kapital: 20.000,00 Kn, uplaćen u cijelosti | Član uprave: Ivana Prodan | Poslovni račun: Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka | SWIFT/BIC: ESBCHR22 | IBAN: HR2724020061100526816

  Montanense © 2019. All rights reserved. Dizajn i izrada: dizajnist.com & I am root